Aluminium is groen
 
 
 
Aluminium is in alle opzichten een prettig en duurzaam materiaal en daarom als verpakkingsmateriaal uniek in zijn soort. Door de flexibele eigenschap is het eenvoudig te verwerken en kan het gemakkelijk in verscheidene vormen en maten gevormd worden. Een van de redenen waarom het uitermate geschikt is als verpakking voor voedingsmiddelen.
Maar er zijn nog veel meer voordelen te noemen. Het materiaal zelf vormt een absolute bescherming van de inhoud van de verpakking en draagt daarmee bij aan de duurzaamheid van het totale product. Het aluminium, hoe dun ook, heeft een goede ondoordringbare barrière eigenschap en laat geen licht, gassen, vocht en bacteriën binnen en biedt een perfecte conservering voor producteigenschappen zoals aroma en smaak. Voedingsmiddelen kunnen beter en langer bewaard worden zonder af te doen aan de kwaliteit van voedsel. Hierdoor wordt al direct bijgedragen aan duurzaamheid door voedselverspilling tegen te gaan in een wereld waar zo’n 30% van alle voedsel wordt verspild. Daarom draagt aluminium ook bij tot een gezonder milieu.
Aluminium kan op vele manieren energie besparen. Het heeft een warmtegeleidende eigenschap. Tijdens het gebruik als voedselverpakking kan de inhoud snel en gemakkelijk opgewarmd worden. Geen andere verpakking is een betere warmtegeleider. Daarnaast kan een en dezelfde verpakking gebruikt worden vanuit bevroren toestand naar volledig verwarmd. Op deze manier wordt energie efficiënt benut wat betreft het opslaan en opwarmen van etenswaren.
Een vernieuwende weg naar duurzaamheid die wij bij Danpak zelf zijn aangegaan is gewichtsreductie. Door bepaalde technieken in het vormen van de verpakkingen toe te passen, is het gelukt om de bakken en schalen lichter te maken, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Er wordt minder grondstof gebruikt, waardoor ook minder afval ontstaat. Aluminium is in verhouding met andere verpakkingsmaterialen relatief licht in gewicht. Hierdoor is er minder brandstof nodig om het te vervoeren en draagt dus bij aan minder CO2 uitstoot. Bij de productie van bakken en schalen wordt het restafval direct verzameld en als schroot ingezameld. Dit is ongebruikt schoon materiaal en kan makkelijk gerecycled worden. De verkoopwaarde van aluminium in verhouding tot andere verpakkingsmaterialen is het hoogst waardoor het zeer gewild is om effectief te recyclen voor een breed scala aan nieuwe aluminium toepassingen.
Eenmaal ingezameld en afgevoerd, is aluminium oneindig te recyclen met behoud van kwaliteit. Daarbij komt dat het bijna geen verlies aan eigenschappen heeft en praktisch 100% recyclebaar en opnieuw inzetbaar is. Het recyclen kost 95% minder energie dan de productie van het primaire aluminium uit bauxiet. Een vermindering in de uitstoot van CO2 is het directe gevolg van deze besparing. Ruim 75% van het aluminium dat ooit gebruikt is voor productie is nog steeds productief. Aluminiumschroot is een waardevolle grondstof.
Voor consumenten is het recyclen van aluminium restafval heel makkelijk. Dit gebeurt namelijk via het restafval. Aluminium gewoon bij het afval gooien kost geen moeite en onbewust is de consument hiermee aan het recyclen. Nadat restafval in afvalverwerkingsinstallaties is verbrand, blijven metalen achter. Met magneten kunnen metalen uit de asresten gehaald worden en weer ingezet worden als grondstof voor nieuwe verpakkingen en andere producten.
 
 

Een vergelijking met andere verpakkingen
 
Niet alle grondstoffen behouden namelijk hun oorspronkelijke eigenschappen, kwaliteit en waarde. Plastic bijvoorbeeld kan niet na recycling voor dezelfde toepassing gebruikt worden. Omdat de aluminium schalen en bakken genesteld verpakt worden, zijn deze compacter en slimmer verpakt dan bij stijve verpakkingen zoals kunststof en glas. En vervolgens is er veel efficiency te behalen bij het transport vanwege het lichtere gewicht.
Uit een Europees onderzoek van het Institut für Energie und Umweltforschung (IFEU), waarbij het resultaat van afvalpreventie van flexibele verpakkingen werd vergeleken met niet-flexibele verpakkingen, zijn duidelijke resultaten aangetoond (beoordeeld door Carbotech AG). Dankzij het lichtgewicht en afvalpreventie voordelen, zelfs zonder recycling, kunnen flexibele verpakkingen tot 26 miljoen ton verpakkingsmateriaal besparen; 42 miljoen ton broeikasgasemissies; en 276 miljoen m3 watergebruik, in vergelijking met niet–flexibele verpakkingen met 100% recycling.
Dat aluminium ten opzichte van andere materialen het meest duurzame en circulaire verpakkingsmateriaal is, blijkt uit onderstaande tabellen.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bronnen:
&https://www.danpak.nl/wp-content/cache/background-css/www.danpak.nl/?wpr_t=17108318258211; Afvalfondsverpakkingen.nl
&https://www.danpak.nl/wp-content/cache/background-css/www.danpak.nl/?wpr_t=17108318258211; IFEU
&https://www.danpak.nl/wp-content/cache/background-css/www.danpak.nl/?wpr_t=17108318258211; www.alurvs.nl
&https://www.danpak.nl/wp-content/cache/background-css/www.danpak.nl/?wpr_t=17108318258211; www.ravn.nl